Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ζαγοράκης: Έτοιμος για το μεγαλύτερο λάθος;

Ο Ζαγοράκης στο διάστημα της προεδρίας του στον ΠΑΟΚ έκανε μεγάλα λάθη, τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά. Έκανε πολλούς από εμάς να αναρωτηθούμε αν η περσινή σεζόν ήταν πετυχημένη από σύμπτωση ή αν όντως είχαν μπει οι βάσεις στο σύλλογο που θα τον οδηγήσουν στις επιτυχίες. Ο ΠΑΟΚ φέτος ήταν προβληματικός από την αρχή, πριν τον Ιούνη. Βασίστηκε σε προπονητές αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας. Από τον Μπερέτα, μέχρι τον Δερμιτζάκη και το Χάβο. Ακόμα και στην Ευρώπη είναι δύσκολο να βρεις καλό προπονητή, λίγοι είναι οι καλοί προπονητές. Ύστερα, ένας προπονητής είναι ότι ο πιλότος σε αεροπλάνο. Το αεροπλάνο πάει με αυτόματο πιλότο, όμως σε δύσκολες συνθήκες χρειάζεσαι τον πιλότο. Ο Ζαγόρ που παίζει 20 χρόνια μπάλα δεν το ξέρει; Φεύγω από το αγωνιστικό-ποιος παίζει και ποιος δεν παίζει- και πάω στον τεχνικό διευθυντή. Δεν έχουμε τίποτα με τον Παντελή, αλλά είναι λίγος για εκεί. Και αυτό φάνηκε το τελευταίο δίμηνο που ο Ζαγόρ πήγαινε συνέχεια στη Σουρωτή γιατί είχε ανεπαρκή προπονητή και τεχνικό διευθυντή. Ο Ζαγόρ έκανε λάθη και στη διαχείριση των οικονομικών της ΠΑΕ. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε από την αρχή να μην κάνει ανοίγματα, να φροντίσει να έχει πλεόνασμα, θυσιάζοντας κάποια πράγματα και ειδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου κάποιες ομάδες πρωταγωνιστούν έτσι και αλλιώς. Έπρεπε να είναι τακτοποιημένος οικονομικά και να μην αναφέρονται συνέχεια σε αυτό –το αυτονόητο δηλαδή- γιατί όλα τα χρόνια στον ΠΑΟΚ υπάρχει θέμα οικονομικό. Ο οπαδός δεν πρέπει να ασχολείται με τα οικονομικά και εσείς μέσω του Μανδρίνου και των δημοσιογράφων (γιατί συνέβαλαν και αυτοί) του το υπενθυμίζατε διαρκώς. Έβγαιναν και έλεγαν ότι αν δεν το γίνει αυτό, θα ματώσουμε στο αγωνιστικό. Μα τα αυτονόητα μας λέτε; Τι μας κάνετε, μας χαλάτε τη μέρα; Χώρια ότι επειδή οι οικονομικοί σου σύμβουλοι έπεσαν έξω 3 φορές φέτος, έπρεπε να είχαν φύγει. Τέλος, λάθος σου ήταν όταν είδες να ξεσπά ο διχασμός, από τον Νοέμβριο και μετά, που δεν έκανες τίποτα για να το τακτοποιήσεις. Έπρεπε να τους καλέσεις αυτού που ήταν εναντίον σου και να εξηγηθείτε. Το γράφαμε από τότε, ότι πρέπει να τους μαζέψεις και ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Δεν θα σε κρίνω σαν παράγοντα, που σε επικρίνουν πολλοί, γιατί πιστεύω ότι στην μπάλα είναι πρωταγωνιστές οι παίκτες και όχι οι πρόεδροι όπως στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η ουδέτερη στάση είναι μια πρόοδος για την δύσμοιρη Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο λάθος όμως θα το κάνεις τώρα. Που ετοιμάζεσαι να φύγεις. Αυτό θα είναι κακό τόσο για τον ΠΑΟΚ όσο και για σένα. Θα διχάσεις τον κόσμο και θα φύγεις σαν αποτυχημένος. Είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Βέβαια είναι και ο εύκολος δρόμος. Η ιστορία γράφεται από αυτούς που παίρνουν το άλλο μονοπάτι. Τι πιστεύουμε εμείς ότι πρέπει να κάνεις;
1ον. Ξεπακετάρισε. Αποφάσισε μέσα σου ότι θα μείνεις πάει και τελείωσε. Όπως καταλαβαίνει ένα παιδί στα έξι του, ότι από εδώ και στο εξής θα πηγαίνει σχολείο για μεγάλο διάστημα. ΠΑΡΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ ΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΙΣΩ.
2ον. Πάρε προπονητή τώρα για του χρόνου. Ο ΠΑΟΚ έτσι πως είναι δεν βγάζει τη χρονιά. Αποκλείεται να βγει αλώβητος στα εναπομείναντα 4 παιχνίδια, πόσο μάλλον στα 10 (με play off). Αν πάρεις τώρα προπονητή θα μάθει την ομάδα για του χρόνου και θα ηρεμήσει ο κόσμος –κάνοντας υπομονή και πάλι- στην προοπτική μιας νέας αρχής. Φέρε ξένο προπονητή που να μην έχει σχέση με το παρελθόν του ΠΑΟΚ. Αν δεν μπορείς ή δεν έχεις χρήματα φέρε τον Άγγελο, είναι καλή λύση (σ.σ. είμαι άτομο που δεν τον πάει τον Άγγελο, αλλά άμα είναι για το καλό μας, ας γίνει). Έτσι θα φύγει από πάνω σου το αγωνιστικό κομμάτι.
3ον. Πείσε τον Γκαρσία να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Όχι ότι δεν είναι καλός, αλλά τώρα είναι πιο χρήσιμος αλλού. Βάλ’ τον στη θέση του τεχνικού διευθυντή ή του αντιπροέδρου. Σαν τεχνικός διευθυντής θα είναι ιδανικός.
4ον. Διώξε όλους τους υπεύθυνους για τα οικονομικά. Αφού δεν προέβλεψαν τα μειωμένα έσοδα της ΠΑΕ μέσα σε περίοδο κρίσης, είναι ανεπαρκείς. Εν ανάγκη βάλε αγγελία ότι ζητούνται υπάλληλοι. Σώνει και καλά πρέπει να τους έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη; Με τον «αδερφό» σου είδες τι έγινε εξάλλου. Οι ΠΑΕ δεν διοικούνται με γνωστούς, δεν είναι κατά κάποιον τρόπο οικογενειακές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα υπάρχουν ικανότατοι άνθρωποι που μπορούν να χειριστούν τα οικονομικά της ΠΑΕ. Μάθαμε όλοι στην μετριότητα.
5ον. Αν πράγματι έδωσες τόσα λεφτά όσα ακούγονται για τις ακαδημίες, διώξε και όσους ασχολούνται με αυτές. Είναι παραπάνω από 100% αποτυχημένοι. Το ίδιο και για τη Μεσήμβρια. Έδωσες τόσα λεφτά και παραμένει κλειστή; Εγώ δεν λέω ότι κάποιοι τα έφαγαν, αλλά και έτσι είναι οικονομικό σκάνδαλο. Δεν χρειάζεται αναγκαστικά να μπήκαν σε κάποια τσέπη.
6ον. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ. Πρέπει να ελέγχεις τους άλλους που θα δουλεύουν το πλάνο σου. Μόνο σε κρίσιμες στιγμές πρέπει να παίρνεις αποφάσεις εσύ. Δεν μπορεί ο καπετάνιος να κάνει τη δουλειά του μούτσου και του αρχιμηχανικού διαρκώς, αλλά πρέπει να είναι σε θέση -αν χρειαστεί- να το κάνει και καλά μάλιστα. Εσύ πρέπει να είσαι ψηλά και λίγο απροσπέλαστος στους υπόλοιπους. Και φυσικά να μην συγχωρείς τα λάθη των υπαλλήλων ακόμη και αν είναι ο αδερφός σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: