Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τελικά Υπέρ, Κατά ή Λευκό;

Πολύς ντόρος έγινε τις τελευταίες μέρες για την ψηφοφορία και τη στάση των ομάδων της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα αυτής του ΠΑΟΚ. Εγώ θα ήθελα, στις παρακάτω γραμμές, να δούμε τις συνθήκες με τις οποίες έγινε η συνέλευση και τη στάση των μεγάλων ομάδων.
Η πρόταση μομφής έγινε κατόπιν ενός παιχνιδιού των δύο μεγάλων ομάδων. Ποιος ήταν ο λόγος; 1.Η είσοδος των οπαδών και όσα ακολούθησαν; Δεν είναι πρωτοφανές γεγονός, έχουν γίνει κατά καιρούς από όλες τις μεγάλες ομάδες (πριν μερικές βδομάδες και από οπαδούς του παο). 2.Η διαιτησία; Φέτος η διαιτησία δίνει ρέστα. Σπρώχνει και τους δύο. Η διαφορά είναι ότι με την βοήθεια της διαιτησίας, αφενός ο γαύρος έχει την ποιότητα να πάρει το παιχνίδι και αφετέρου ο παο αγωνιστικά είναι άθλιος και δεν χάνει το παιχνίδι. 3.Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΟ (χοντρο-μαρινάκη); Καταρχήν αν ήταν γι’ αυτό θα έπρεπε να συμβεί από την 5η αγωνιστική του α’ γύρου, όπου φάνηκε ότι εκπροσωπεί τον γαύρο και όχι τις ομάδες της λίγκας. Επίσης, σε ένα οποιοδήποτε κράτος θα είχε παρέμβει ο εισαγγελέας από την 1η κιόλας αγωνιστική, μετά το παιχνίδι με τον Ηρακλή. Ο χοντροβούβαλος λοιπόν έκανε επιλήψιμες δηλώσεις μετά το ΗΡΑ-γαύρος, μετά το ΑΡΗΣ-παο, μετά το παο-γαύρος, μετά από κάθε ήττα του γαύρου και σε ανύποπτο χρόνο περί στημένου περσινού πρωταθλήματος. Δεν μπορούσε λοιπόν η δικαιοσύνη να παρέμβει; Το ερώτημα είναι ρητορικό.
Ας δούμε όμως τις 5 ομάδες ξεχωριστά, δηλαδή παο, αεκ, ΑΡΗΣ, ΠΑΟΚ και ΗΡΑ.
Ο παο αποφάσισε 7 αγωνιστικές πριν το τέλος να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης, ενώ γνωρίζει ότι σε 3 μήνες θα γίνουν ξανά εκλογές για πρόεδρο στη λίγκα. Γιατί; Επειδή ξέρει ότι έχασε την 1η θέση και φοβάται για τη 2η; Ή λόγω της διοικητικής τους ανυπαρξίας και για να μην στραφεί ο κόσμος εναντίον τους; Άλλωστε δεν υπάρχει ούτε διοίκηση, ούτε οργάνωση, ούτε και σύμπνοια στον παο. Ακόμη και η κίνηση του Σισέ είναι αποσπασματική, όπου βολεύει και τον ποδοσφαιριστή -από τον Γενάρη είναι γνωστό ότι θέλει να φύγει και να πάει σε πιο δυνατό πρωτάθλημα- και τη διοίκηση -το πρόσωπο του επαναστάτη πρέπει να είναι ένα είδωλο, να εμπνέει το λαό. Ωραία τα λόγια του βάζελου ότι δεν πάει άλλο, αλλά πέρσι ήταν όλα καλά; Όταν αδικήθηκε ο ΑΡΗΣ (δις) και ο πανιώνιος πάλι όλα ήταν ωραία; Όταν ο Πατέρας έκανε δηλώσεις πέρσι; Και τέλος όταν μπήκε ο Βαρδινογιάννης στην αίθουσα μεταδόσεων; Δεν υπήρξε ίχνος ευθιξίας τότε.
Ο ΑΡΗΣ πήρε αυτή τη θέση γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Καταρχήν οι σχέσεις των διοικήσεων παο και ΑΡΗ είναι άριστες. Μην πάμε μακριά, φέτος δύο φορές αδικήθηκε ο ΑΡΗΣ, υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος και δεν μίλησαν. Η διοίκηση του ΑΡΗ που είναι ο ορισμός της γκρίνιας, της διαμαρτυρίας και της κλάψας. Έπειτα πως ήταν δυνατό να κρατήσει διαφορετική στάση μετά τα όσα συνέβησαν μεταξύ χοντροβούβαλου και κόντη; Ας είμαστε λίγο σοβαροί.
Πάμε τώρα στην αεκ. Αλλά θα μου πείτε ποια αεκ; Ποια αεκ; Έχει διοίκηση; Ούτε διοίκηση έχουν, ούτε κάποιο οργανωμένο πλάνο. Η «μαϊμού» λοιπόν του πρωταθλήματος, οι ψευτο-επαναστάτες, οι «δίκαιοι πρωταθλητές»  παλαιότερα ψήφισαν κατά αυτόν τον τρόπο μήπως και τους δώσει κανείς σημασία. Ομάδα που θέλει να την υπολογίζουν οι άλλοι δύο, ομάδα που θέλει να πηδάει τους άλλους, όπως οι άλλοι δύο. Είδε ότι αυτό δεν το έχει τώρα και είπε μήπως το πάρει από την άλλη πλευρά. Εμένα οι δηλώσεις του Αδαμίδη δεν με έπεισαν και μόνο ως δικαιολογίες μπορώ να τις δω. Και για να καταλάβετε πόσο «σοβαρά» λειτουργεί αυτό το σωματείο, αυτοί πριν 2 μέρες πρότειναν την αναστολή του πρωταθλήματος. Είναι κίνηση και στάση αυτή σοβαρής ομάδας;
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ έκανε αυτό που έπρεπε για το συμφέρον του. Προσπαθεί από κάπου να πιαστεί μπας και μείνει στην κατηγορία. Δεν τον κατηγορώ για τη στάση του, αλλά όχι να βγαίνεις και να δικαιολογείσαι ρε Τάκη. Φθηνές δικαιολογίες ήταν τα όσα είπες, παραμύθια για να πορεύεται ο κόσμος.
Και τέλος έχουμε τη στάση του ΠΑΟΚ. Να πω από την αρχή ότι το λευκό δεν μου αρέσει πουθενά. Όμως θα αναλύσω τις συνθήκες. Βρισκόμαστε 7 αγωνιστικές πριν το τέλος, πριν από πολύ μεγάλους αγώνες (που κρίνουν την επιτυχία ή μη της χρονιάς για την ομάδα), πέρσι ΕΧΑΣΕΣ το πρωτάθλημα από το βάζελο, και πρόεδρο έχεις αυτόν που η ομάδα του θα πάρει το πρωτάθλημα και δεν θα παίξει play off. Αυτός που ελέγχει τη διαιτησία, θα είναι αδιάφορος στα play off. Ύστερα, αυτή τη στιγμή ξέρεις ποιος είναι ο νταβατζής φέτος και πως λειτουργεί, συμφέρει τον ΠΑΟΚ (μια ανώνυμη εταιρία) να αλλάξει τα δεδομένα; Και όταν μάλιστα έδειξες αγωνιστικά και σε άσχημο κλίμα ότι τον έχεις; Ο ΠΑΟΚ μπορεί να διεκδικήσει τους στόχους του μόνο μέσα στο γήπεδο, και δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερο από έναν  ‘’αδιάφορο’’ κουμανταδόρο. Τελειώνοντας δείτε τι επέλεξαν οι άλλες ομάδες και πείτε που μπορούσε να πάει ο ΠΑΟΚ. Θέλουμε να ΔΙΑΚΡΙΘΟΥΜΕ, δηλαδή να ξεχωρίσουμε, άρα πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι σε μια κίνηση και όχι ακόλουθοι. Αν πάρουμε την μέθοδο εξ’ αποκλεισμού θα δείτε ότι δεν υπήρχε καλύτερη απόφαση. Δυστυχώς, φθάσαμε σε σημείο να μιλάμε ότι η καλύτερη απόφαση είναι το λευκό, αλλά έτσι είναι. Να σκεφθώ λίγο περίεργα; Και που ξέρω ότι αν έφευγε ο χοντροβούβαλος από πρόεδρος, οι άλλοι δεν θα μοίραζαν την πίτα όπως ήθελαν; Και για να τελειώνουμε τον ΠΑΟΚ τον συμφέρει  να μην παίξει ο ΑΡΗΣ play off, γιατί ο παο θα ξεκινάει με +9.
ΥΓ1. Πολλοί θα ήθελαν-μεταξύ αυτών και εγώ- μια πιο δυναμική στάση της διοίκησης. Όμως εμείς είμαστε οπαδοί, ο ΠΑΟΚ είναι εταιρία και όσοι διοικούνε θα πρέπει να απεκδύονται της ιδιότητάς τους για να βλέπουν τα πράγματα καθαρά ορθολογικά.
ΥΓ2. Χαίρομαι που ο ΠΑΟΚ δεν βγάζει ηλίθιες ανακοινώσεις και απαντάει μέσα στο γήπεδο.
ΥΓ3. Ο Ζαγοράκης είναι πρόεδρος για ευρωπαϊκό club και όχι για ελληνικό. Εξαρτάται λοιπόν τι θέλετε. Εγώ δεν είδα κανένα πρόεδρο στην Αγγλία, Ισπανία κλπ (της Arsenal, της United, της Barca) να ασχολείται με διαιτησία και με προτάσεις μομφής. Ούτε ο «Ψωμιάδης της Ιταλίας» δεν κάνει τέτοια -ασχολείται μόνο με γυναίκες. Άρα λοιπόν τι θέλετε; Επειδή οι άλλοι -ίσως και εμείς- μάθανε να κολυμπάνε στα σκατά, πρέπει να ρίξουμε και τον Ζαγοράκη μέσα ή να καθαρίσουμε και τους άλλους;        

Δεν υπάρχουν σχόλια: