Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Σ.Φ. ΠΑΟΚ: ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ Ή ΚΑΚΟ;

Το θέμα των οργανωμένων δεν είναι σημερινό, αλλά διαχρονικό με αφετηρία πολλές δεκαετίες πριν. Αναδύεται κάθε φορά, σε μείζον πρόβλημα, που συμβαίνουν επεισόδια. Επίσης το θέμα των οργανωμένων δεν αφορά μόνο την ομάδα μας, αλλά όλες τις ελληνικές ομάδες και κάποιες ομάδες της Ευρώπης. Στις παρακάτω γραμμές θα αναδείξουμε κάποια πράγματα που εμείς θυμόμαστε και αφορούν την τελευταία εικοσαετία.
Στον ΠΑΟΚ ανέκαθεν υπήρχε μια δυναμική των οργανωμένων, πολλές φορές μάλιστα δεν περιορίζονταν στο κάγκελο αλλά έπαιρναν και διοικητικές αποφάσεις. Συχνά, άμεσα ή έμμεσα γνωστοποιούσαν τα θέλω και τις επιθυμίες τους στην διοίκηση: «Δεν θέλω αυτόν τον παράγοντα ή φέρτε αυτόν τον παίκτη» κ.λπ. Και όταν ένιωθαν ότι έχαναν το βήμα στη διοίκηση, τότε έβγαζαν ανακοινώσεις. Όπως έγινε πρόσφατα με Γεωργιάδη και Σάλπι. Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι οι μοναδικές. Με αφορμή ότι αγαπούν τον ΠΑΟΚ και ασχολούνται συνέχεια με αυτόν, παίρνουν αυθαίρετα το δικαίωμα της συν-διοίκησης.
Ας θυμηθούμε κάποια δυσάρεστα γεγονότα. Κάποιες καταστάσεις που μας έκαναν πολλές φορές να πούμε στο γήπεδο «εγώ δεν ανήκω εδώ, δεν είμαι σαν αυτούς». Έχουν περάσει 20 χρόνια περίπου από το παιχνίδι με την PARIS. Κάποιοι το έζησαν, κάποιοι πάλι όχι και έχουν ακούσει γι’ αυτό, άλλοι πάλι το έχουν διαγράψει από τη  μνήμη τους συνειδητά. Ποιοι ήταν αυτοί που μετείχαν σε αυτά τα έκτροπα; Μα φυσικά οι τότε «τσέλιγκες» της Τούμπας. Μετά από αυτό άλλαξε τίποτα στους οργανωμένους; Ίσως κάποιοι από αυτούς-βλέποντας πόσο κακό είχαν κάνει- απομακρύνθηκαν. Το κακό είχε γίνει. Ο ΠΑΟΚ θα έμενε εκτός Ευρώπης για καιρό.
Εποχή Μπατατούδη. Όταν πρωτοήρθε ήταν άγνωστος για όλους εμάς. Είχε τη στήριξη της κυβέρνησης, είχε και κάποια χρήματα, έβαζε λοιπόν λεφτά στον ΠΑΟΚ. (σ.σ. βέβαια τα λεφτά που φαίνονταν ότι έβαζε δεν ήταν τα πραγματικά). Δεν έδινε χρήματα όμως μόνο στην ομάδα. Για να μπορέσει να αναδειχθεί, έδινε χρήματα σε οπαδούς για αβάντα και σε δημοσιογράφους (μην ξεχνάμε ότι είχε το ωμέγα tv την περίοδο αυτή). Ο ΠΑΟΚ πήγαινε καλά, πρόβλημα δεν υπήρχε. Θυμάμαι οι οργανωμένοι έλεγαν «Μπατατούδη θεέ πάρε και την ΚΑΕ». Όμως τα σχέδιά του απέτυχαν. Όταν χάθηκαν τα λεφτά, τότε εμφανίστηκε το πρόβλημα και οι οργανωμένοι από καλοί υπηρέτες και χειροφιλητές έγιναν φίδια που δάγκωναν. Κάπως έτσι έγινε και με το Γούμενο. Πως πνίχτηκε σε μια νύχτα η ξεφτίλα με τα προκριματικά του CL είναι απορίας άξιο. Αυτοί που τον υποστήριζαν στην αρχή της σεζόν, κάποια στιγμή άρχισαν να τον βρίζουν. Ήταν άραγε άτομα που άλλαζαν γνώμη γρήγορα ή κάτι άλλο συνέβαινε; Και επειδή ο υπόλοιπος κόσμος ‘δεν αλλάζει άποψη τόσο γρήγορα’, έγινε ότι έγινε στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΙΓΑΛΕΩ. Κάποιοι σίγουρα θυμούνται το καραγκιοζιλίκι αυτών που πήδηξαν κάγκελα για να επιτεθούν σε παοκτσήδες. Αυτό έγινε και άλλες φορές, με πιο πρόσφατο πέρυσι όταν φημολογούνταν η επιστροφή Σάλπι. Για μένα όταν συμπεριφέρεται κάποιος έτσι σε άτομα που πιστεύουν το ίδιο με σένα, είναι ένα τίποτα-ένα μηδενικό. Και απορώ όλοι αυτοί πως ζούνε, πως σέρνουν το πτώμα τους κάθε μέρα.
Αυτοί δεν ήταν που διέλυσαν το μπάσκετ; Και μιλώ κυριολεκτικά. Βρισκόμαστε κάπου στο 2000. Το μπάσκετ αργοσβήνει, ο γαύρος διαλύεται και υπάρχει σαν αξιόλογη δύναμη ευρωπαικά μόνο ο ΠΑΟ. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στα χέρια του Αλεξόπουλου και καταφέρνει 2 χρονιές να μπει τετράδα, τη μία από αυτές να παίξει τελικό. Το μπάτζετ του ΠΑΟΚ γύρω στα 3 εκατομμύρια. Για τον επιχειρηματία Αλεξόπουλο μπορεί να ρωτήσετε και να μάθετε, εγώ πάντως –ως επιχειρηματία- τον έχω σε εκτίμηση, είναι από τους λίγους εδώ πάνω. Έρχονται λοιπόν οι μπούφοι και απαιτούν να δώσει λεφτά όπως οι άλλοι στον ΠΑΟ (που εκείνον τον καιρό -επειδή ήταν στην αρχή- είχαν μεγάλη καύλα) και δίνουν τελεσίγραφο «δώσε λεφτά ή φύγε». Ο Αλεξόπουλος φεύγει, ο μπασκετικός ΠΑΟΚ μέχρι και σήμερα περιμένει τη Δευτέρα παρουσία. Μιλάμε για τόση ξεφτίλα που κάποιοι από αυτούς ξαναπήγαν από τότε να του ζητήσουν να βάλει χρήματα. Αυτά μόνο στον ΠΑΟΚ.
Φιλικό Ελλάδα- Ισπανία προς τιμήν του ποδοσφαιριστή Θ. Ζαγοράκη. Ακόμα απορώ γι’ αυτό. Είμαι κάπου στην 6. Το ματς αρχίζει. Παίρνει την πρώτη φορά μπάλα ο Σάλπι, τον γιουχάρει όλο το γήπεδο σχεδόν, τη 2η το ίδιο. Όμως το παιχνίδι είναι γιορτή και αφορά εθνικά συγκροτήματα, δεν θα ασχολούμαστε με ένα άτομο. Οπότε τις επόμενες φορές που παίρνει μπάλα ο Σάλπι γιουχάρουν ολοένα και λιγότεροι. Σε μια στιγμή, επειδή κάποιοι βαρέθηκαν να τους ακούν, γιούχαραν τη θύρα 4. Ακολουθεί παύση και έπειτα κάποιοι από την 4 βρίσκονται στα κάγκελα μεταξύ της 4 και 5 και βρίζουν όλους εμάς χαρακτηρίζοντάς μας αρειανούς. Με ποιο δικαίωμα κύριοι μας αποκαλείτε αρειανούς; Αν κάποιοι είναι ερπετά, μάλλον αυτοί είστε εσείς που ζείτε από τον ΠΑΟΚ. Άλλη μια μαύρη στιγμή στην οπαδική ιστορία του ΠΑΟΚ.
Δυσάρεστες στιγμές, προκαλούμενες από τους οπαδούς, στην ιστορία του ΠΑΟΚ υπάρχουν πολλές περισσότερες αλλά εδώ αναφέραμε κάποιες που έπαιξαν ρόλο στην μετέπειτα πορεία του συλλόγου. Πολλοί αναπολούν την παλιά δυνατή Τούμπα, όταν έχανε ο αντίπαλος από τα αποδυτήρια. Δεν είμαι σίγουρος ότι το θέλω και ότι είναι καλό. Ανήκει στο παρελθόν, είναι συμπεριφορές ανθρώπων με άλλη νοοτροπία και άλλες παραστάσεις. Είναι άλλη γενιά ανθρώπων. Στην 4 παλιά αν δεν φώναζες, μέχρι και ξύλο έτρωγες, υπήρχε στρατιωτική τάξη τότε. Δεν είμαι σίγουρος αν ο ΠΑΟΚ κέρδιζε από αυτό και αν κερδίζει κάτι από τους οργανωμένους και σήμερα. Ποιο είναι το κέρδος από αυτούς στην τελική; Ότι δημιουργούν ρυθμό και περνάμε καλά; Μα έρχονται σε αντιπαράθεση με όλους εμάς, είναι σαν ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Ότι κάνουν εκδρομές; Μα τα εισιτήρια πάλι αυτοί τα καρπώνονται. Ο απλός φίλαθλος δεν μπορεί να πάει. Πρώτα θα πάρουν αυτοί και αν περισσέψουν και αν είσαι καλός φίλαθλος (με δικά τους κριτήρια) θα πάρεις και εσύ. Ποιοι είναι αυτοί που κρίνουν τι αισθάνομαι;
Πολλοί θα πουν ότι αγαπούν τον ΠΑΟΚ, ότι πάνε παντού για τον ΠΑΟΚ, ότι πληρώνουν συνεχώς για τον ΠΑΟΚ. 1ον. Ποιος μπορεί να πει ότι αυτοί αγαπούν τον ΠΑΟΚ περισσότερο από τους άλλους. 2ον. Αν τα εισιτήρια ήταν ελεύθερα, στις εκδρομές θα πήγαιναν και άλλοι. Μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι θα πάει ελεύθερος και θα γυρίσει ελεύθερος; 3ον. Οι οπαδοί πληρώνουν τα λιγότερα. Η ΠΑΕ μπαίνει μέσα από αυτούς. Παλιότερα τα εισιτήρια των συνδέσμων ήταν σχεδόν τζάμπα, τώρα μπαίνουν με ντου και εξαιτίας τους ο ΠΑΟΚ πληρώνει και πρόστιμα.
Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι δεν είμαστε κατά των συνδέσμων, αλλά κατά της παρούσας κατάστασης. Όπως είναι μέχρι και σήμερα η κατάσταση, πράγματι οι σύνδεσμοι είναι ζημιά για την ομάδα. Οι σύνδεσμοι πρέπει να είναι στην κερκίδα και όχι μέσα στο γήπεδο ούτε στη διοίκηση ούτε στα επίσημα (αυτό για σένα χρυσέ δικέφαλε). Να έχουν sports cafe γύρω από τον ΠΑΟΚ (όχι αυτά τα κωλοχανεία), να μπορείς να δεις τον ΠΑΟΚ, να μιλήσεις για αυτόν. Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να είναι το ψυχιατρείο κανενός. Εξαιτίας τους ο ΠΑΟΚ είναι η πιο μισητή ομάδα στην Ελλάδα, αυτό εμείς δεν θέλουμε να το δούμε. Όπου και αν πάνε κάνουν επεισόδια, ακόμη και αντίπαλοι φίλαθλοι να μην υπάρχουν μανουριάζουν με τους αστυνομικούς. Δεν μπορεί να μην έχουν πιαστεί αυτοί που έκαναν τα έκτροπα στην Σουρωτή (παοκ-αρης), ήταν ντροπή για το σωματείο. Μπορούμε να γράψουμε ένα σωρό πράγματα, αλλά δεν θέλω να πούμε άλλα.
Αν αγαπάτε πραγματικά τον ΠΑΟΚ, από σήμερα κιόλας πρέπει με ανακοίνωσή σας να απομακρυνθείτε από την ομάδα, μέχρις ότου τα βρείτε με τους εαυτού σας.  
Ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει σ’ αυτούς, ούτε στη διοίκηση, ούτε σε άλλους, αλλά ανήκει στο μέλλον μας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: