Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Φάκελος Basket : 2 ομάδες και όλοι οι άλλοι.....

          Αφορμή πήραμε από των αγώνα των 2 αιωνίων και ανοίγουμε το θέμα του basket. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι ποιος κέρδισε το παιχνίδι ή ποιος θα πάρει τον τίτλο, αλλά η φθίνουσα πορεία του αθλήματος. Γιατί δηλαδή το basket έχει αποτύχει να κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου.
          1ον. Το basket είναι άθλημα αντρικό. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να υπάρχουν τόσα σφυρίγματα. Το παραμικρό να δίνεται φάουλ. Είναι φορές που βλέπεις 2-3 φορές το ριπλέι και προσπαθείς να μαντέψεις ποια είναι η παράβαση. Στην Αμερική είναι πολύ σκληρό άθλημα. Δεν μπορεί 2 μέτρα άνθρωποι να κάνουν σαν γυναικούλες. Και να προσπαθούν οι σπίκερ να μας πείσουν ότι είναι μάχη γιγάντων και γι' αυτό κάνουν έτσι. Επίσης δεν είναι δυνατόν με το παραμικρό να δίνεται αντιαθλητικό ή τεχνική ποινή.
          2ον. Ο κόσμος θέλει να δένεται με παίκτες. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να αλλάζει όλο το ρόστερ. Πρέπει τον κορμό να τον κρατάς και να κάνεις περιορισμένες αλλαγές. Επίσης πρέπει να καταργηθεί το ανοικτό περιθώριο μεταγραφών που υπάρχει. Όποτε γουστάρει η κάθε ομάδα παίρνει παίκτη και όποτε γουστάρει διώχνει. Πρέπει να υπάρχουν 2 μεταγραφικές περίοδοι, για να γίνεται πλάνο στην κάθε ομάδα και για να υπάρχει σταθερότητα. Και οι τραυματισμοί και οι κακές μεταγραφές είναι μέσα στο παιχνίδι.
          3ον. Στο basket ο καλύτερος κερδίζει πάντα. Ακόμα και μια φορά να μην συμβεί (πράγμα σπάνιο), υπάρχουν τα play-off, όπου ο καλύτερος επικρατεί. Άρα, είτε πρέπει να γίνει προσαρμογή των ομάδων "προς τα κάτω", με μείωση του budget, είτε "προς τα πάνω", με αύξηση του προϋπολογισμού των ομάδων. Και τα 2 είναι ανέφικτα στην πράξη. Άρα αυτό που πρέπει -για μένα- να γίνει είναι τα διαφορετικά πρωταθλήματα. Η ευρωλίγκα να γίνει πρωτάθλημα 25-30 ομάδων που θα παίζουν και οι 2 της Ελλάδας, να μεταφερθεί το σκ η αγωνιστική τους. Παρόμοια πρωταθλήματα να έχει και πιο κάτω όπου θα συμμετέχουμε και εμείς. Κάθε χρόνο να υποβιβάζονται οι τελευταίες ομάδες της ευρωλίγκας, ούτως ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός. Το κύπελλο να καταργηθεί και στη θέση του να μπει το τωρινο πρωτάθλημα με λιγότερες ομάδες. Έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα και θα πολλαπλασιαστεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Είναι δυνατόν να λέμε -στην παρούσα κατάσταση-ντέρμπι το ΠΑΟΚ-παο; Σε καμία περίπτωση. Ξεκινάμε κάθε χρονιά και ξέρουμε τους 2 πρώτους.
           4ον. Πρέπει να αλλάξουν αυτοί που παίρνουν αποφάσεις. Είναι για παράδειγμα αυτό θεσμός κυπέλλου. Με 8 ομάδες γίνεται ουσιαστικά. Και τα ζευγάρια πως επιλέγονται;Με ορισμό;Γιατί πάντα παο κ γαύρος συναντιούνται στον τελικό; Επίσης, τι θα πει κλειστό συμβόλαιο με ευρωλίγκα. Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια.
                Το basket έρχεται από την Αμερική, όπως ξέρετε. Όταν παίρνεις κάτι επιτυχημένο από άλλον, καλό είναι να προσπαθείς να το μιμηθείς. Εμείς απλά μαϊμουδίζουμε.......

Δεν υπάρχουν σχόλια: